...Nicolas Tillman, född år 1600
i Liége, Belgien är släkt med både min far Ove
Carlsson och min mor Anita Carlsson (Sjöstedt).
3 av Nicolas barn (Gotfrid, Frans och Jacob
Tillman) är alla anfäder till mina föräldrar. Det betyder att min
mor är morfars morfars farfars mormors morfars halvbrors
sondotters dottersons sonsons sondotters dotter
till min
far.
Dessutom är min mor morfars morfars
farfars mormors morfars brorsdotters dotterdotters dottersons sonsons
dottersons dotterdotter
till min
far.
...Jean Joes Henning, masmästare
i Österbybruk år 1630 dömdes till döden för att i
handgemäng dräpt en berusad soldat.
...vallonerna när de kom till Sverige på 1600-talet
höll ihop i sin bruksmiljö där de oftast gifte sig med varandra i många
generationer. Har man därför anor från någon vallonsläkt finns det
troligen flera vallonsläkter inblandade. I min släkt finns släkterna
Bevi, Bayvier, Bossard(Bössa), Boudou, Bouvin(Boweng), De Beau, De Nis,
Delers, Douhan, Drugge, Dubois, Fogman, Gauffin(Goffeng), Gille, Guillaume,
Henning, Le Clerc, Lemoine, Martinell, Mineur och
Tillman representerade.
...9% av alla personer i släktträdet är barn som dör före 5 års ålder.
Under vissa epidemier på 1800-talet var barnadödligheten upp till ca
40%.
...juli är den månad då de flesta födslar äger rum.
...det vanligaste pojknamnet i trädet är Johan
(58st.), det vanligaste flicknamnet är Maria (71
st.).
...den äldste anfadern i trädet är min mormors farmors farfars farmors
mormors mormors farfar. Han hette Martin Bevi (Bayvier)
och föddes i Vallonien 1580.
...det fanns minst 6 ättlingar till Carl Edvin
Carlssons bror Axel Valfrid som är födda i
Illinois, USA, de fick alla efternamnet
Carlson. Axel dog 1945 i Lake Forest,
Illinois strax norr om Chicago.
Se en blandning av bilder från förr, har du dessutom ett Windows Live-konto kan du tagga och kommentera bilderna. De flesta bilderna är tagna mellan 1930 och 1970.
Släkten Douhan kom till sverige kring 1620, de har varit verksamma som smeder i bl.a. Karlholms bruk sedan De Geer startade vallonsmedjan där på 1730-talet. Släkten försåg bruket med många duktiga smeder under flera generationer.
Johan Frans Lundell hette min farmors morfar. Han var dragon i Livregementets Dragonkår, Upsala Esquadron och hade sitt dragontorp beläget i Vänge. Så småning om flyttar han till Kiplingeberg i Bälinge där han sysselsätter sig som torpare och snickare.
Den indelte soldaten i Upplands regemente, Rasbo kompani Jan Erik Kraft och hans fru Johanna Charlotta Thun var min farmors farmors far och farmors farmors mor. De bodde i ett soldattorp i Faringe där de fick 9 barn (och dessutom tidvis tog hand om några barnbarn).
Johanna Charlotta Kraft hette min farmors farmor. Hon hade en tuff tid i slutet av 1800-talet som ensamstående och bostadslös mor i staden Uppsala, hennes barn (min farmors far) tas till slut ifrån henne och placeras hos en annan familj. Hon gifter sig och flyttar till Stockholm.
Min mormors morfars farfars brorsons sonson Jarl Christer Roland Falkenström har varit med i Lennart Hylands "Karusellen", sjungit och spelat i "Åsa-Nisse på hal is" och varit på folkparksturné redan vid 11 års ålder.
Abraham Pettersson var min morfars farfar. Han föddes och dog i Motala men däremellan upplevde han mycket i flera olika städer. Under lång tid var han ensamstående med flera småbarn samtidigt som han ständigt flyttade mellan de tegelbruk som behövde arbetskraft. Var, när och hur kommer egentligen släktnamnet Sjöstedt in i släkten?
Min morfars morfar Per Johan Liljeberg var trädgårdsmästare på Ledinge säteri vid Valloxen utanför Knivsta. Hans far var smed från Örebro. I mitten av 1800-talet var det ovanligt med så skilda yrkesval, det vanliga var att yrket gick i arv. Men i det här fallet kanske det inte var så konstigt.
Backen mellan Stenvikens och Dalkarlsbos ägor i Jumkil där min mormor och morfar bodde och som fortfarande finns kvar i släkten kallas Munkbacken. Varför heter den så? Har den alltid hetat så och vilka har bott där?
Utanför Gränna mitt emellan sjöarna Bunn och Ören ligger gården Gundarp. Den har varit i släktens ägo sedan 1700-talets början, kanske ännu längre. En av de som brukat Gundarps jord är min farfars morfars farfar Sven Jaensson. Men han var inte född på gården.
Min farfars morfar Carl Edvin Carlsson föddes på gården Gundarp men flyttade i vuxen ålder till Botilstorp i Adelövs socken och sedan vidare till Jumkil i Uppsala län. Både några av hans bröder och en av hans döttrar emigrerar och bosätter sig utanför Chicago i USA.
En besiktning av gården, det f.d. Löjtnantsbostället Botilstorp i Adelöv församling som Carl Edvin då arrenderade finns bevarad. Här finns uppgifter om hur mycket och vilken typ av mark det fanns på ägorna.
Soldaten Anders Andersson Thun var min farmors farmors morfars far. Han var bosatt under hela sitt liv i Tuna strax utanför Uppsala men fick som soldat vara med om mycket under krigsåren i slutet av 1700-talet.