Till släktträdet Till bilderna Mer om Byss-Calle Mer om Anders Thun Mer om Douhan i karlholmsbruk Mer om Erik Martin Douhan Mer om Johan Frans Lundell Mer om Jan Erik Kraft Mer om Johanna Charlotta Kraft Mer om Abraham Pettersson Mer om Per Johan Liljeberg Mer om Munkbacken i Jumkil Mer om Sven Jaensson Mer om Carl Edvin Carlsson Protokoll från besiktningen av Botilstorp Maila Calibra-mats@hotmail.com

Visste du att...

...Nicolas Tillman, född år 1600 i Liége, Belgien är släkt med både min far Ove Carlsson och min mor Anita Carlsson (Sjöstedt). 3 av Nicolas barn (Gotfrid, Frans och Jacob Tillman) är alla anfäder till mina föräldrar. Det betyder att min mor är morfars morfars farfars mormors morfars halvbrors sondotters dottersons sonsons sondotters dotter till min far.

Dessutom är min mor morfars morfars farfars mormors morfars brorsdotters dotterdotters dottersons sonsons dottersons dotterdotter till min far.

...Jean Joes Henning, masmästare i Österbybruk  år 1630 dömdes till döden för att i handgemäng dräpt en berusad soldat.

...vallonerna när de kom till Sverige på 1600-talet höll ihop i sin bruksmiljö där de oftast gifte sig med varandra i många generationer. Har man därför anor från någon vallonsläkt finns det troligen flera vallonsläkter inblandade. I min släkt finns släkterna Bevi, Bayvier, Bossard(Bössa), Boudou, Bouvin(Boweng), De Beau, De Nis, Delers, Douhan, Drugge, Dubois, Fogman, Gauffin(Goffeng), Gille, Guillaume, Henning, Le Clerc, Lemoine, Martinell, Mineur och Tillman representerade.

...9% av alla personer i släktträdet är barn som dör före 5 års ålder. Under vissa epidemier på 1800-talet var barnadödligheten upp till ca 40%.

...juli är den månad då de flesta födslar äger rum.

...det vanligaste pojknamnet i trädet är Johan (58st.), det vanligaste flicknamnet är Maria (71 st.).

...den äldste anfadern i trädet är min mormors farmors farfars farmors mormors mormors farfar. Han hette Martin Bevi (Bayvier) och föddes i Vallonien 1580.

...det fanns minst 6 ättlingar till Carl Edvin Carlssons bror Axel Valfrid som är födda i Illinois, USA, de fick alla efternamnet Carlson. Axel dog 1945 i Lake Forest, Illinois strax norr om Chicago.

 

************************

 

Några användbara släktforskarlänkar:

Föreningen DIS för datorhjälp i släktforskningen

Arkiv Digital, kyrkböcker på nätet

MinSläkt, ett enkelt och användarvänligt släktforskarprogram

Sällskapet Vallonättlingar

Lantmäteriet , historiska kartor

Rötter , Släktforskarförbundets hemsida

Centrala soldatregistret

Stockholmskällan

Stockholms stadsarkiv

SVAR , Riksarkivet

 

Antal besökare:

Till släktträdet

Klicka dig runt i släktträdet, se vem som är släkt med vem. Rapportera om du hittar något som är fel, något som bör läggas till eller tas bort.

Till släktträdet >>
Till bilderna

Se en blandning av bilder från förr, har du dessutom ett Windows Live-konto kan du tagga och kommentera bilderna. De flesta bilderna är tagna mellan 1930 och 1970.

Till bilderna >>
Mer om Douhan i Karlholms bruk

Släkten Douhan kom till sverige kring 1620, de har varit verksamma som smeder i bl.a. Karlholms bruk sedan De Geer startade vallonsmedjan där på 1730-talet. Släkten försåg bruket med många duktiga smeder under flera generationer.

Läs mer >>

Följ min morfars farfar Erik Martin Douhan när han 1909 med sin familj flyttar från Västland till Jumkil.

Läs mer >>

Johan Frans Lundell hette min farmors morfar. Han var dragon i Livregementets Dragonkår, Upsala Esquadron och hade sitt dragontorp beläget i Vänge. Så småning om flyttar han till Kiplingeberg i Bälinge där han sysselsätter sig som torpare och snickare.

Läs mer >>

Den indelte soldaten i Upplands regemente, Rasbo kompani Jan Erik Kraft och hans fru Johanna Charlotta Thun var min farmors farmors far och farmors farmors mor. De bodde i ett soldattorp i Faringe där de fick 9 barn (och dessutom tidvis tog hand om några barnbarn).

Läs mer >>

Johanna Charlotta Kraft hette min farmors farmor. Hon hade en tuff tid i slutet av 1800-talet som ensamstående och bostadslös mor i staden Uppsala, hennes barn (min farmors far) tas till slut ifrån henne och placeras hos en annan familj. Hon gifter sig och flyttar till Stockholm.

Läs mer >>

Min mormors morfars farfars brorsons sonson Jarl Christer Roland Falkenström har varit med i Lennart Hylands "Karusellen", sjungit och spelat i "Åsa-Nisse på hal is" och varit på folkparksturné redan vid 11 års ålder.

Läs mer >>

Min mormors farmors farfars farmors morfars brorsons dotterson, den kände spelmannen "Byss-Calle", var inte bara spelman. Han var även trollkunnig

Läs mer >>

Abraham Pettersson var min morfars farfar. Han föddes och dog i Motala men däremellan upplevde han mycket i flera olika städer. Under lång tid var han ensamstående med flera småbarn samtidigt som han ständigt flyttade mellan de tegelbruk som behövde arbetskraft. Var, när och hur kommer egentligen släktnamnet Sjöstedt in i släkten?

Läs mer >>

Min morfars morfar Per Johan Liljeberg var trädgårdsmästare på Ledinge säteri vid Valloxen utanför Knivsta. Hans far var smed från Örebro. I mitten av 1800-talet var det ovanligt med så skilda yrkesval, det vanliga var att yrket gick i arv. Men i det här fallet kanske det inte var så konstigt.

Läs mer >>

Backen mellan Stenvikens och Dalkarlsbos ägor i Jumkil där min mormor och morfar bodde och som fortfarande finns kvar i släkten  kallas Munkbacken. Varför heter den så? Har den alltid hetat så och vilka har bott där?

Läs mer >>

Utanför Gränna mitt emellan sjöarna Bunn och Ören ligger gården Gundarp. Den har varit i släktens ägo sedan 1700-talets början, kanske ännu längre. En av de som brukat Gundarps jord är min farfars morfars farfar Sven Jaensson. Men han var inte född på gården.

Läs mer >>
Carl Edvin Carlsson

Min farfars morfar Carl Edvin Carlsson föddes på gården Gundarp men flyttade i vuxen ålder till Botilstorp i Adelövs socken och sedan vidare till Jumkil i Uppsala län. Både några av hans bröder och en av hans döttrar emigrerar och bosätter sig utanför Chicago i USA.

Läs mer >>

En besiktning av gården, det f.d. Löjtnantsbostället Botilstorp i Adelöv församling som Carl Edvin då arrenderade finns bevarad. Här finns uppgifter om hur mycket och vilken typ av mark det fanns på ägorna.

Läs mer >>

Soldaten Anders Andersson Thun var min farmors farmors morfars far. Han var bosatt under hela sitt liv i Tuna strax utanför Uppsala men fick som soldat vara med om mycket under krigsåren i slutet av 1700-talet.

Läs mer >>